Contemporary Apartment, Farringdon, London

A contemporary redesign of this industrial conversion apartment in Farringdon, City of London.

Project Story

This apartment in Farringdon, City of London had been converted from an old print works in the 1990s.  Having been fitted out a long time ago, the interior wasn’t in keeping with the clean, contemporary style which best suits these repurposed industrial spaces.  The client was looking for a modern refurbishment to being the apartment up-to-date, as well as to best showcase his collection of artwork.

We redesigned the hallway as a gallery space, complete with a flexible track lighting system.  The lighting focuses attention on the individual pieces, and can be easily adjusted when the artworks are rehung from time-to-time.  The deep textured wallcovering is a neutral backdrop against which the pictures stand out.  A custom storage unit by the entrance door keeps the area tidy and includes shoe storage.

In the main space the lighting is again designed for the best viewing of the artworks, using a combination of track lighting and spotlights.  The new flooring, continuing from the hallway, is a white-oiled engineered Douglas Fir – creating a bright, contemporary look.  Electric window treatments offer a simple and effective way of controlling sunlight and also providing privacy.  They can be controlled individually, or raised and lowered all together for simplicity and ease of use.

We increased the ceiling height in the lounge area of this newly-configured open-plan space.  There was wasted space that we were keen to make use of, and by combining the architectural design of the ceiling with the recessed LED lighting and the layout of the furniture, the overall design subtly zones the different spaces.

A bespoke storage and display unit houses the clients’ collection of glassware.  Underlit with LED lighting, these pieces are shown off to maximum effect, and additional LED lighting to the collection of art books balances the appearance of the unit.  The unit also houses the large TV, and to prevent it from being a permanent focus of attention, a pair of sliding panels can be drawn across.  As well as concealing the TV, these panels open up further display or shelving.

The kitchen is a sleek and modern handleless design, planned to conceal the appliances and maintain a neat appearance, as well as ensuring the kitchen doesn’t dominate this multi-purpose room.

The flexible nature of the room is underlined by an ingenious dining table.  This functions as a console table most of the time, with an artwork lit above it.  For use as a dining table it can extend to provide seating for up to eight people for family occasions, with the flat-folding chairs kept close by in the extensive storage cabinetry.

The bathroom was also refitted, with a leek shower room and custom-designed furniture to maximise the storage and functionality in a compact space.

Location

Farringdon, City of London

Rooms

Hallway, Reception room, Kitchen, Bathroom

Style

Contemporary, Modern

Scope

Layout, Services, Joinery, Furnishings, Window treatments